Book et inspirationsoplæg om trivsel - og få udgifterne dækket

Hvad er outplacement?

1. august 2022

Hvad er outplacement?

Outplacement er et tilbud om professionel jobrådgivning til en opsagt medarbejder eller leder. I et outplacementforløb finder den opsagte på bedst mulig måde ud af, hvad han/hun kan og vil - og får redskaber og støtte til at finde det næste job.

Individuel sparring med en personlig jobrådgiver er omdrejningspunktet i et outplacementforløb, men mange har også gavn af online læring og gruppe- og netværksaktiviteter.

Det rigtige valg for både opsagte og organisationen

Efter en afskedigelse ønsker mange arbejdsgivere at give deres opsagte medarbejdere bedre muligheder for at komme godt videre. Her kan et outplacementforløb gøre en markant forskel, hvor den opsagte får mulighed for at arbejde målrettet mod at komme i nyt, godt job.

Stadig flere HR-afdelinger og ledere får deres opsagte medarbejdere i outplacementforløb - på tværs af brancher og virksomhedsstørrelser. Det er en proces, alle kan få brug for - uanset om man er leder, akademiker, specialist, executive eller ufaglært.

SKAL DU OPSIGE? HENT GUIDES OG E-BØGER HER

Få uforpligtende sparring

Vil du høre mere om outplacement, priser og forløb? Udfyld formularen - så vender vi retur hurtigst muligt.

Fra uklarhed til overblik over kompetencer

En vigtig del af outplacement er at gøre det slørede billede, som mange har af egne kompetencer, til et klart og præcist billede. Den opsagte medarbejder skal finde svaret på tre væsentlige spørgsmål:

  • Hvad kan du?
  • Hvad vil du?
  • Hvordan gør du?

Outplacement handler med andre ord om meget mere end at skrive ansøgninger og søge job. I begyndelsen af et forløb er det vigtigt at få sit fundament på plads. Hvad er mine kompetencer? Hvad er jeg god til? Hvilke resultater har jeg skabt?

Videre i nyt job

Efter at have skabt overblik er næste skridt at se på de fremtidige muligheder. I den del af processen afdækker kandidaten sine personlige værdier og sin motivation i et arbejde, men det handler i høj grad også om at se bredt på sine kompetencer og skabe nye jobmuligheder. I den forbindelse er det vigtigt at kortlægge sit netværk og arbejde ambitiøst med sin profil på LinkedIn, som mange kandidater får job igennem.

Til sidst skal der handles. Nu skal ansøgningerne og CV’erne skrives, målrettes og jobbene søges. Og netværket skal aktiveres.

For at få det bedst mulige udbytte af et outplacementforløb er det vigtigt at gennemgå hele processen. Forarbejdet skal gøres og afklaringen findes, før den opsagte medarbejder er klar til at søge nye job. Det gælder uanset, om man er medarbejder eller leder.

 

outplacement hos as3
TDC OUTPLACEMENT CASE

Vi har gennem årene brugt milliarder på at afskedige medarbejdere

SE INTERVIEW MED HR VICEDIREKTØR I TDC

Derfor gør outplacement en forskel

Her er de vigtigste årsager til, at organisationer vælger at tilbyde et outplacementforløb til deres opsagte medarbejder. 

1. Ansvarlighed. I både signalerer og praktiserer, at I hjælper opsagte, som har ydet en god og loyal indsats i mange år, godt og sikkert videre i arbejdslivet. Samtidig tager I samfundsmæssigt ansvar. Outplacement er nemlig den sikreste vej til, at de opsagte får et nyt, godt job i løbet af opsigelsesperioden og kommer videre i deres karriere.

2. Tryghed. Outplacement viser, at I behandler opsagte medarbejder ordentligt, og det skaber tryghed hos de blivende medarbejdere 

3. Omdømme. I viser også, at jeres medarbejder- og CSR-politik kommer rundt om hele ansættelsesforholdet - lige fra at sige pænt goddag til ordentligt farvel. Det er positivt for omdømmet. 

4. Økonomi. Et outplacementforløb koster faktisk ikke mere end cirka en månedsløn, og hvis en opsagt hurtigt kommer i job, kan I ofte spare løn i nogle måneder af opsigelsesperioden. 

5. Struktur. I får en professionel proces, som sikrer det bedst mulige forløb med mindst muligt uro i en vanskelig tid. 

6. Handling. Der bliver taget hånd om de opsagte medarbejder med det samme, hvilket er med til hurtigere at give dem et lysere perspektiv på fremtiden og deres muligheder end ellers.

7. Professionel rådgivning. I får professionel sparring både før, under og efter selve opsigelsen, hvilket sikrer klarhed i organisationen, og at I undgår faldgruber

8. Ledertræning. I klæder jeres ledere ordentlig på, så de bliver trygge og helt forberedte til opgaven

9. Kommunikation. I sikrer, at både den øverste og de opsigende ledere kommunikerer de samme budskaber og handler ens

10. Positiv tilgang. De opsagte vil sandsynligvis være lidt mere positivt stemte overfor jer som arbejdsplads, da I trods alt hjælper dem i en svær tid via professionel sparring

11. Værdighed. I sikrer slet og ret, at opsigelser foregår så hensigtsmæssigt og respektfuld som muligt for alle involverede.

OUTPLACEMENT HOS AS3: SE FORDELENE HER
”Det giver tryghed internt, at vi hjælper opsagte videre, så outplacement er bestemt en god investering for os.” Hanne Blume, Senior Vice President, TDC NetCo

Hvad koster outplacement?

I udgangspunktet koster et outplacementforløb alt mellem 8.000 og 40.000 kroner. Prisen afhænger af hvilket outplacementforløb, man tilbyder. Der er også forskel på, om der er tale om medarbejdere eller ledere/specialister. 

Hvordan er outplacementforløb forskellige?

Det er vigtigt, at rådgivningen er skræddersyet til kandidaten. Se AS3's konkrete outplacementtilbud til hhv. medarbejdere, ledere og executives eller læs mere her: Hvad indeholder outplacementforløb?

Vælg den rette udbyder af outplacement

Du kan læse denne artikel, hvis du er på udkig efter en leverandør eller udbyder, hvor du får indblik i en række krav og forventninger, du med rette kan stille. 

Den personlige rådgiver gør forskellen

De fleste, der har prøvet at blive opsagt, fortæller, at det kræver masser af støtte at komme videre. Både på det menneskelige og på det faglige plan har medarbejderen brug for at rejse sig igen og ryste en usikkerhed af sig. Netop derfor er den personlige rådgiver så væsentlig for et vellykket outplacementforløb.

Hjælper til at fokusere på fremtiden

Det er helt afgørende for et godt outplacementforløb, at der er en god personlig kemi mellem rådgiveren og den opsagte, som uden tvivl har mange spørgsmål, følelser og tanker.

     "Hvorfor lige mig?"
     "Er jeg ikke dygtig nok?"
     "Hvordan får jeg et nyt job igen?"
     "Hvad kunne jeg have gjort anderledes?"
     "Hvad med huset - og ferien?"

Alt dette skal rådgiveren kunne rumme og hjælpe medarbejderen med at håndtere - særligt hvis der er mange bekymringer, negative impulser eller selvbebrejdelser.

Rådgiveren skal lytte, skabe fortrolighed og vise vejen frem. Der er altid spændende og relevante muligheder, men der er også en masse spørgsmål, der skal overvejes og afklares.

Den gode jobrådgiver kan: 

  • Hjælpe med at afklare personlige og faglige kompetencer samt mål 
  • Støtte den opsagte ud fra vedkommendes behov og ønsker
  • Sætte sin erfaring og viden om arbejdsmarkedet i spil
  • Få den opsagte til at bruge og aktivere sit netværk
  • Motivere, skabe håb, udfordre og støtte den opsagte
  • Hjælpe med at finde og se muligheder
  • Bidrage med kompetente perspektiver.