LÆS VORES BLOG - KÅRET TIL DANMARKS BEDSTE LEDELSESBLOG

Staten flytter, men flytter lederne og medarbejderne med?

Regeringen har besluttet en historisk stor flytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsregionen til provinsen. En stor og vigtig politisk beslutning, som naturligvis sætter en række processer i gang. Både i de berørte styrelser, men også i de kommuner, der nu kan se frem til at skabe mange nye arbejdspladser.

Erfaringer fra lignende beslutninger viser, at der i den kommende tid vil være megen opmærksomhed på de praktiske og administrative dele i forhold til disse udflytninger. En række kommuner og regioner har allerede meldt sig med ledige erhvervslokaler, tiltalende boligmuligheder og fremragende skoler og daginstitutioner.

Mennesketomme styrelser flyttes
Trods masser af fokus viser tidligere erfaringer dog, at det ofte er mennesketomme statslige styrelser, der ender med at flytte. Hvorfor det?

”Det korte svar er, at den øverste ledelse overser det faktum, at de involverede ledere og medarbejdere hver især rammes af en indre, metal forandring; en såkaldt transition. Alle vil fokusere på, hvad flytningen betyder for en selv. Hvad skal man gøre? Ønsker man at flytte med? Hvad er mulighederne andre steder? Disse reaktioner kan ikke undgås, og ofte er konsekvensen, at den enkelte tager sagen i egen hånd og finder et nyt arbejde i en vis fart,” siger Arne Bundgaard, markedschef i AS3 Transition.

Den gode nyhed er, at de negative virkninger på produktivitet og eventuel medarbejderflugt kan begrænses betydeligt, hvis ledelsen fra begyndelsen tager hånd om de udfordringer, som følger med sådan en beslutning.

Forandringer og den mentale tilpasning går hånd i hånd
Mennesker, der omfattes af udflytning, oplever mange af de samme reaktioner som opleves i forbindelse med en afskedigelse. De skal indstille sig på, at deres hverdag vil ændre sig markant, uanset om de flytter med eller skal have en ny arbejdsplads. Det giver uro og usikkerhed.

Denne proces har vi hjulpet offentlige organisationer og virksomheder med i mere end 25 år. Vi kalder den for transitionsprocessen. Det er en betydelig ledelsesmæssig udfordring. På den ene side skal ledelsen sikre, at organisationerne kan levere indtil sidste dag, mens de samtidig har gang i en stor flytteproces. Endelig skal nogle nok indstille sig på, at de skal opbygge en ny organisation et andet sted i landet, forklarer Arne Bundgaard og tilføjer:

”Forudsætningen for et godt resultat er, at man ledelsesmæssigt erkender, at man selv og alle ens medarbejdere er i transition, at man er det samtidig og at man håndterer det individuelt. Det er en helt unik ledelsesmæssig udfordring at kunne håndtere usikkerhed, når man selv er lige så usikker.”

Har du spørgsmål?
Du er velkommen til at kontakte vores markedschefer; Arne Bundgaard (40408511, arbu@as3.dk) eller Finn Lund Andersen (21494437, fla@as3.dk).

Du kan også downloade vores e-bog: ’Transitioner i forbindelse med jobmæssige forandringer.’

Vil du følge os på LinkedIn?

Du er meget velkommen til at følge vores profil

Følg os her
Kontakt mig

Udfyld felterne, så kontakter vi dig