God trivselsledelse - hvordan?
God trivsel og forebyggelse af stress stiller krav til dig som leder. Her får du konkrete råd om, hvordan du leder med blik for trivsel - og gør god trivsel til et fælles ansvar. Lad dig også inspirere af 'de 6 veje til trivsel', som du finder nederst på siden.
Prioritér dialogen
Jo tættere du er på dine medarbejdere, jo bedre kan du observere ændringer i deres adfærd, som kan være begyndende mistrivsel eller stress.
Og jo mere du taler med dem i dagligdagen, jo større forståelse får du for, hvad der rører sig blandt dem lige nu - både i gruppen og hos den enkelte.
Du får samtidig et større kendskab til de forskellige profiler i dit team, hvordan de samarbejder, og hvad der motiverer dem hver især.
Led forskelligt
Alle mennesker er forskellige. Det gælder selvfølgelig også dine medarbejdere. Vores trivsel påvirkes forskelligt, og vi motiveres af forskellige typer af opgaver.
En opgave, der føles voldsom og uoverkommelig for én medarbejder, kan af en anden opleves som udfordrende og spændende.
Jo større indsigt og forståelse, du har for dine medarbejderes forskellige værdier, præferencer og personlighed, jo bedre kan du bidrage til deres trivsel og motivation.
Skab forudsigelighed
Forudsigelighed har en positiv indvirkning på vores trivsel, og for mange uudtalte krav, forventninger eller mål kan gøre os usikre.
Informér løbende dine medarbejdere om, hvad der sker i afdelingen, hvor I er på vej hen, og hvad de kan forvente.
Det er også vigtigt, at du involverer medarbejderne i de beslutninger, hvor de spiller en rolle i opgaveløsningen.
Vær en god rollemodel
Som leder er du rollemodel og repræsentant for den kultur, der hersker på arbejdspladsen. Derfor skal du være bevidst om din adfærd og din kommunikation.
Går du fortravlet rundt på gangene? Springer du ofte frokosten over? Taler du aldrig eller sjældent om dine fejl eller svagheder? Sender du mails til dine medarbejdere om aftenen?
Gå forrest med det gode eksempel og vis gennem din adfærd, at du tager trivsel og et godt arbejdsmiljø alvorligt.
De 6 veje til trivsel
Forskning fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø peger på, at der er 6 faktorer, der er er centrale for det psykiske arbejdsmiljø. Selvom disse faktorer er fælles for de fleste, kan hver medarbejder opleve dem forskelligt – derfor kaldes de ‘de 6 veje til trivsel’. Du bør derfor i din dialog med medarbejderen undersøge, hvordan hver vej opleves for den enkelte, hvad der er vigtigst, og drøfte muligheder for forbedring.
1. INDFLYDELSE
Hvilken slags indflydelse har medarbejderen på sine arbejdsbetingelser? Og hvilken type indflydelse er vigtig for vedkommende? Indflydelse på opgaver? Arbejdstid? Samarbejdsrelationer?
2. MENING
Hvad bidrager til oplevelsen af meningsfuldhed for medarbejderen? Er det virksomhedens samfundsmæssige bidrag? Den faglig stolthed ved at levere høj kvalitet? De kollegiale relationer?
3. FORUDSIGELIGHED
I hvilken grad oplever medarbejderen at blive informeret om relevante ting på relevante tidspunkter? Er virksomhedens retning klar for medarbejderen? Og kan medarbejderen se sin egen rolle på rejsen?
4. STØTTE
Hvordan oplever medarbejderen praktisk støtte fra kolleger og dig som leder? Hvem kan medarbejderen gå til? Hvem kan medarbejderen snakke med, hvis der opstår frustrationer med kolleger, kunder eller dig som leder?
5. BELØNNING
Oplever medarbejderen tilstrækkelig anerkendelse for sit bidrag? Er der nogle kilder til anerkendelsen, der er vigtigere end andre? Kolleger, kunder eller dig som leder?
6. KRAV
Hvordan opleves balancen mellem kravene i arbejdet og de ressourcer, medarbejderen har til rådighed? Hvilke krav kommer udefra, og hvilke stiller medarbejderen til sig selv?
Søger du mere inspiration?
Har du brug for ledersparring?
Sparring med en AS3 ledelseskonsulent er inkluderet i din virksomheds abonnement på EVI trivselsmåling.
Skriv direkte til vores trivselsrådgivning på mail Trivselsraadgiver@as3.dk - så ringer vi dig op.