Kend de tre typer af stressforløb

Fra din egen ledelsesprakis ved du måske allerede, at stressforløb kan udvikle sig meget forskelligt. Måske fra dine medarbejdere, måske fra dig selv? Her får du indblik i de, ifølge forskningen, tre mest udbredte typer af stressforløb.

Det pludselig stressforløb

Nogle oplever, at de ikke kan noget som helst, at de har lyst til at græde hele tiden eller og beskriver det som en form for sammenbrud. Det kommer som en stor overraskelse for både kollegaer, lederen og dem selv - ingen havde set det komme.

Medarbejderen er ikke bevidst om problemet og registrerer simpelthen ikke symptomerne. Derfor har medarbejderen heller ikke talt med nogen om det undervejs, hverken lederen eller kollegaerne.

Medarbejderen benægter symptomerne eller følelserne, fordi det er skamfuldt, uforeneligt med egen selvforståelse, og/eller fordi vedkommende ikke kan overskue konsekvenserne af en eventuel sygemelding.

Medarbejderen oplever, at der i arbejdspladskulturen ikke er plads til at adressere stress, og at det defineres som et tegn på svaghed, hvorfor vedkommende vil gøre alt, hvad han/hun kan for ikke at ende i den kategori.

Det snigende stressforløb

For nogle medarbejdere kommer stresssymptomerne snigende. Medarbejderen forsøger i første omgang at arbejde sig ud af situationen.

Lederen eller kolleger bliver måske ikke kontaktet, fordi medarbejderen kan være i tvivl om, hvorvidt det er egen manglende kompetence, der er problemet. Tanker som: ’Jeg bør kunne klare det’, ’Er det mig, der er noget i vejen med?’ og ’Hvorfor reagerer jeg sådan her?’ fylder typisk en del for medarbejderen.

Men det kan også handle om leder-medarbejder relationen, f.eks. hvis medarbejderen ikke føler sig tryg ved at gå til lederen, og derfor ikke søger hjælp i forhold til at håndtere udfordringerne.

Tegnene ved denne type stressreaktion er typisk, at medarbejderens overskud, humør og deltagelse i kollegialt fællesskab er nedadgående over længere tid. Eller at medarbejderen begynder at glemme aftaler, ikke får opgaver færdige til tiden, laver fejl, bruger længere tid på en opgave, arbejder over, bliver irritabel og måske begynder at have mere fravær.

Det optrappede stressforløb

Dette forløb er kendetegnet ved, at medarbejderen hurtigt og præcist kan udpege bestemte arbejdsforhold som problemets årsag.

Der er således ikke en vaklen i forhold til, hvad der er galt, og medarbejderen har ikke tvivl om, hvorvidt det er ham/ hende, der er noget i vejen med.

I dette forløb har medarbejderen ofte haft  samtaler med lederen omkring problemstillingen, som ikke har ført til handling. Problemet spidses derfor mere og mere til, og medarbejderen har oplevelsen af at kæmpe forgæves. Vrede og frustration kommer til at fylde mere og mere.

Tegnene på dette stressforløb kan være, at medarbejderen hyppigt kommer til dig med forhold han/hun oplever som belastende. Der vil være frustration og utålmodighed eller medarbejderen er måske ked af det og opgivende i sin attitude og kommunikation.

Har du brug for sparring?

Sparring med en AS3 ledelseskonsulent er inkluderet i din virksomheds abonnement på EVI trivselsmåling.

Kontakt vores trivselsrådgivning på mail Trivselsraadgiver@as3.dk - så ringer vi dig op.

send os en mail